МОРКВЯНИЙ ТОРТ З ПРЯНОЩАМИ / CARROT CAKE WITH SPICES

 

  • МОРКВЯНИЙ ТОРТ З ПРЯНОЩАМИ
    • Борошно - 300 гр. 
    • Розпушувач - 2 ч. л. 
    • Сода - 1 ч. л. 
    • Сіль - 1 ч. л. 
    • Кориця - 1 ч. л. 
    • Мелений мускатний горіх - 0,5 ч. л. 
    • Мелений імбир -  ч. л. 
    • Кардамон -  ч. л. 
    • Олія - 320 мл. (половину олії можна замінити яблучним пюре, бананами або шматочками ананасу)
    • Коричневий цукор - 220 гр. 
    • Білий цукор - 200 гр. 
    • Яйці (С0) - 4 шт. 
    • Ванільний екстракт - 3-4 краплі 
    • Морква натерта на великій терці - 315 гр. 
    • Горіхи волоські або пекан (перетерті) - 120 гр. 
    • КРЕМ 
    • Крем сир - 227 гр. 
    • Масло вершкове - 227 гр. 
    • Ванільний екстракт - 3-4 краплі 
    • Цукрова пудра - 450 гр. 

    Крок 1. Підготуйте форму 22 см. діаметром. Духовку розігрійте до 180 С за 5-8 хв до того, як будете ставити тісто. Підготуйте моркву (почистіть на натріть на великій терці)
    Крок 2. Змішайте сухі інгредієнти (борошно, соду, розпушувач, сіль, прянощі). 
    Крок 3. Окремо змішайте цукор, олію, яйці та ванільний екстракт. Додайте суміш рідких інгредієнтів до сухих.  
    Крок 4. Додайте суміш рідких інгредієнтів до сухих.
    Крок 5. Додаємо подрібнені горіхи. 
    Крок. 6. Додаємо моркву. 
    Крок 7. Випікаємо приблизно 55-60 хв. При температурі 180 С. Якщо ви розподілили тісто на дві форми, тоді випікати можна приблизно 35 хв. 
    Крок 8. Робимо крем
    Крок 9. Збираємо торт 
    Крок 10. Прикрашаемо 

    P. S. Для змащування коржів також можете використати кленовий сироп, але якщо в Вас його не має, можна пропустити цей крок.
    • CARROT CAKE WITH SPICES
    •  cups all purpose flour (300g)
    • 2 teaspoons baking powder
    • 1 teaspoon baking soda
    • 1 teaspoon salt
    • 1 teaspoon ground cinnamon
    • ½ teaspoon ground nutmeg
    • ⅓ teaspoon ground ginger
    •  teaspoon ground cardamom
    • 1⅓ cup vegetable oil (320ml)
    • 1 cup packed light brown sugar (220g)
    • 1 cup granulated sugar (200g)
    • 4 large eggs
    • 3-4 drops of vanilla extract
    • 3 cups grated carrots (from 1 pound of carrots) (315g)
    • 1 cup chopped pecans (120g)

    For the Frosting:

    • 1 (8-ounce/227g) block cream cheese room temperature
    • 1 cup unsalted butter softened (227g)
    • 3-4 drops of vanilla extract
    • 4 to 5 cups powdered sugar (480-600g)

    For the Cake:

    • Preheat the oven to 350°F. Lightly grease two 9-inch round cake pans with baking spray or butter, and line the bottoms with parchment paper.
    • In a large mixing bowl, whisk together the flour, baking powder, baking soda, salt, cinnamon, and nutmeg.
    • In a separate medium bowl, whisk together the sugars, oil, eggs, and vanilla until well combined. Pour the wet ingredients into the dry mixture and stir together just until combined and only a few streaks of flour remain.
    • Fold the carrots and pecans into the batter. Divide the batter evenly into the prepared pans.
    • Bake for 30 to 35 minutes, or until a toothpick inserted into the center comes out clean. Allow the cake layers to cool completely in the pans set on a wire cooling rack. Once cooled, invert the layers and remove the parchment paper.
    For the Cream Cheese Frosting:
    • In a large mixing bowl with a hand mixer or a stand mixer fitted with the paddle attachment, beat the butter on medium speed until very soft and smooth, about 1 minute. Add the cream cheese and beat until fluffy, about 30 seconds.
    • With the mixer on low speed, gradually add in the powdered sugar. (Use more sugar for a firmer, sweeter frosting.) Once combined, scrap down the bowl and add the vanilla. Beat on medium-low speed until fluffy and easily spreadable, about 1 minute.
    • P.S. To coat the cakes, you can also add maple syrup, but if you don’t have any in you, you can skip the whole crust.

    For the Assembly:

    • Place one cooled cake layer top-side up on a cake stand or serving platter and spread ¾ cup of frosting over the top, all the way to the edge of the cake. Place the other cake layer top-side down on top. Spread the remaining frosting over the top and side of the cake.
    • If you desired, you can save some of the frosting to pipe decorations onto the cake or press chopped toasted pecans onto the frosting. Chill the cake for 30 minutes to set the frosting before slicing. Keep leftovers covered and refrigerated for up to 1 week.



Comments