ПАСКА НА ВЕЛИКДЕНЬ

 


ПАСКА НА ВЕЛИКДЕНЬ 

                                                                              Опара

1 л молока

2 склянки цукру

½ кг. борошна

Сіль

100 гр. – дріжджів (живих)

 

Тісто

24 жовтки + ½ склянки цукру + 4 білки – збити

200 гр. м’якого вершкового масла

2 ст. л. сметани

3 ст. л. олії

2,5 кг. борошна (всього , враховуючи борошно для опари)

Родзинки / цукати

 

Крок 1 «Заживлюємо дріжджі»

Спочатку потрібно трохи «заживити» дріжджі. Для цього візьміть баночку 0,5 л. або 1 л. налийте туди трохи молока – приблизно 100 мл.  (беріть молоко з того літра, що ми підготували для опари). Молоко повинно бути теплим – приблизно градусів 30, то ж заздалегідь підігрійте трохи його (воно не повинно бути гарячим). Додайте до молока приблизно 1-2 ст. л. цукру (взявши його з тієї кількості цукру, що ми підготували для опари). Подрібніть дріжджі на кубики приблизно 1*1 см і додайте до цукрово-молочної суміші. Поставте баночку на водяну баню (як показано на відео) та зачекайте доки суміш підніметься. Коли дріжджі виросли, перелийте суміш у велику миску, в якій будете готувати опару.

Крок 2 «Готуємо опару»  

До нашої дріжджової суміші додайте решту теплого молока, дрібку солі, решту цукру та все добре перемішайте. Потім поступово додаємо просіяне борошно. Збиваємо опару та ставимо у тепле місце на 1 годину. Важливо, щоб під час настоювання опари не було протягів.

Крок 3 «Підготуємо все для тіста»  

Збийте 24 жовтки + 4 білки + ½ склянки цукру. Додайте м’яке вершкове масло, сметану та олію. 

Додайте яєчну суміш в опару, обережно перемішайте та збийте міксером на невеликій швидкості.

Поступово додаємо просіяне борошно – приблизно 2-2,1 кг.

Замішуємо тісто та ставимо у тепле місце на годину. Через годину ще раз трохи місимо тісто та ставимо у тепле місце ще на годину.

Через годину, додаємо родзинки або цукати (попередньо потрібно замочити, висушити та посипати борошном родзинки та цукати).

Крок 4 «Випікаємо»  

Форми змащуємо олією, руки змащуємо олію, формуємо кульки розміром приблизно 1/3 форми. Ставимо паски настоюватися ще приблизно хвилин на 20. Змащуємо жовтком. Випікаємо 45-50 хв. при температурі 180 С.  

Крок 5 «Прикрашаємо»  

Дивіться на відео


Comments